Et mobillån, eller SMS lån, er et lån med begrenset lånesum du kan søke om på nett, eller via SMS. Denne typen lån har kort nedbetalingstid, og det er som regel snakk om lånesummer opptil 5 000 kroner. Du får gjerne lånebeløpet inn på konto med det samme. Du bør merke deg at den effektive renten på disse smålånene kan bli høye, ofte opptil 1 000 %. Dette lånet er ikke lenger lovlig i Norge. Det finnes likevel andre alternativer.

Alternativer

Norges lover krever at det føres en kredittsjekk før det innvilges lån. Derfor er det ikke lenger noe som heter SMS lån i Norge. Dette begrepet brukes likevel fortsatt om smålån som tilbyr rask utbetalingstid, med høye renter. Disse små lånene er ofte brukt til ekstra, uforutsette utgifter, som ny komfyr eller vaskemaskin. Tidligere var en SMS alt som skulle til, men i dag fylles søknadene over nett. Du trenger ikke oppgi hva lånet skal brukes til. Små lån gir rask utbetalingstid, men det kan også bli en kostbar fornøyelse.

Folkia var tidlig ute med SMS lån

På begynnelsen av 2000-tallet var Folkia en av de største tilbyderne av SMS lån i Norge. De var også en av dem som var først ute. Ved å låne for eksempel 2 000 kroner, kreves cirka 800 kroner i lånekostnader. Målgruppen er gjerne de som trenger kontanter raskt, og dette er ofte unge mennesker. I Skandinavia var det et finsk selskap som var først ute med å tilby SMS lån. Ideen om smålån har likevel opprinnelig sitt utspring i USA.

SMS lån tok aldri helt av på samme måte i Norge, som i andre skandinaviske land som Danmark og Sverige. En av grunnene til dette, er at de fleste nordmenn har kredittkort. Dette dekker i grunnen dette behovet. Det finnes ingen selskaper i Norge som kan tilby det tradisjonelle SMS lånet. Det betyr ikke at du ikke kan få enkel tilgang på lån via SMS. Flere banker tilbyr søknad om usikret lån på nett.

Smålån er ikke rimelige lån

Før du sender inn din søknad om smålån, bør du vite at dette ikke er et rimelig lån. Finanstilsynet kan gi deg en oversikt over hva et forbrukslån vil koste. For eksempel et lån på 5 000 kroner, med nedbetalingstid på 6 måneder. Lånekostnaden er da inntil 2 000 kroner. Det er en stor sum i forhold til andre lån. Med andre ord har dette lånet en effektiv rente på opptil 242 %. Dette er en type lån du ikke får over skranken, og det koster.

Det er flere ting å tenke på før du søker om denne typen lån. Smålån brukes ofte til konsum, som man ellers ikke har råd til. Vurder om nyanskaffelsen dette lånet blir brukt til, er verdt det. Den effektive renten kan fort komme opp i 800 % ved denne typen lån. Effektiv rente viser den totale lånekostnaden. Her inkluderes nominell rente, sant gebyrer og avgifter.

  • Sammenlign ulike lånetilbud
  • Vær oppmerksom på høy effektiv rente

Betingelser

Norske myndigheter pålegger långivere å oppgi den effektive renten i markedsføringen. Denne skal oppgis som en årlig rente. Det er imidlertid viktig å merke seg at denne kan være misvisende for smålån. Effektiv rente brukes for å sammenligne lån som har nedbetalingstid over ett år. Dersom du tar opp et lite lån, er det viktig å vurdere hvor mye du betaler. Tilbakebetalingsbeløpet kan fort bli høyt. Den effektive renten blir da mindre viktig.

Tradisjonelt hadde SMS lån ofte ingen nominell rente, men dersom den fantes, var denne gjerne relativt lav. Det er ofte dette som lokker nye kunder. Husk på å regne med ekstrakostnader, som gebyrer. Disse kan være høyere ved ulike smålån, enn ved andre lånetyper. Mange banker tilbyr også rentefrie lån. Undersøk gebyrer og avgifter før du aksepterer en låneavtale. Informasjon om dette finnes som oftest på långivers nettside.

Dinside om SMS lån

Dinside skriver at de fleste bankene som tilbyr mindre lån, tilbyr en enkel låneprosess. Denne er digitalisert, som vil si at søknaden ikke blir behandlet av en ansatt. Maskiner har overtatt prosessen. Det er nå offentlige tall og informasjon om din personlige økonomi, som bestemmer svaret på din søknad. Søknaden vil derimot behandles relativt raskt. Etter at du har fylt ut søknadsskjema på långivers nettside, behøver du kun signere med Bank-ID. Lånebeløpet blir ofte utbetalt innen relativt kort tid etter godkjent søknad.

Låneaktører tjener på små lån

Hvis du fyller ut en søknad om lån, får du enkel oversikt over eventuelle økonomiske problemer. Økonomiske data om deg ligger lett tilgjengelig i gjeldsregisteret. Det er likevel ikke alltid det blir foretatt en grundig kredittsjekk av låntaker. Den vanligste kritikken av denne typen lån, er at de har blitt innvilget til kunder som ikke kan betjene det. Du behøver ikke oppgi hva lånet skal brukes til. Låneaktører kan likevel tjene på å innvilge denne typen lån, selv dersom gjelden blir misligholdt.

Myndighetene setter krav

De siste årene har norske myndigheter satt en rekke krav når det gjelder usikrede lån. Dette er fordi de vil sette en stopper for låneaktører som innvilger lån til personer uten betjeningsevne. Det stilles nå krav til minsteinntekt, samt en aldersgrense på 18 år. Du må også kunne bevise at du tåler en renteøkning på 5 %. Et annet krav er at total gjeld ikke skal overstige fem ganger brutto årsinntekt. Du får i de fleste tilfeller ikke innvilget lån, dersom du har betalingsanmerkninger. Det finnes likevel låneaktører som ikke bekymrer seg for dette.

Oppsummering

SMS lån er ikke lenger lovlig i Norge, da det kreves at bankene gjennomfører kredittsjekk. Smålån er et alternativ til dette, og kan søkes om på mobil med internettilgang. Disse lånene har en kortere nedbetalingsperiode, ofte mellom 2–5 måneder. Dersom dette oppleves som vanskelig, kan du samle flere små lån i en refinansiering. Vær oppmerksom på høye rente- og gebyrkostnader ved smålån.

Shopping cart

close